"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

2011. szeptember 29., csütörtök

Aszalt szilva tejfölösen.

(653. oldal)

––––––


Az aszalt szilvát, ha jól kimostuk, megfőzzük, de csak kevés vizben, hogy épen meg ne égjen ; levét leszűrjük, a szilvát egy mély kerektálra teszszük, egy csészébe egy kis kanál lisztből és jó édes tejfölből kevés habarást csinálunk, a szilva levével föleresztjük, de nehogy nagyon hideg legyen, tejföllel még fölszaporítjuk s a szilvára öntjük ; a tetejére egy darab irós vajat teszünk és zsemlyemorzsával behintjük. Fél órára sütőbe teszszük, és azután beadjuk.

––––––


Zsemlyemorzsával behintjük.


Elsőre olvasva elég bizarrul hangzik: aszalt szilva megfőzve, lisztes tejföl, és mindez megsütve...

De hát... többek között az ilyen és ehhez hasonló elsőre bizarr receptek miatt vágtam bele a könyv lefőzésébe. Hátha valami jó sül ki a végén, olyan dologból amiről nem is sejtenénk, hogy jó is lehet.

De ez pont nem az a recept. 
Azt nem mondanám, hogy teljes a kudarc, mert volt, akinek ízlett, de nekem az elkészülés után is bizarr maradt és Lőrincnek sem nyerte el a tetszését... 

Kacsához gondoltuk köretnek, aztán végül került mellé egy kis polenta a biztonság kedvéért ;)
A kacsa szintén Dobos recept alapján készült, és rendben is volt. Amilyennek egy kacsának lennie kell. A polenta nem. Mármint nem Dobos a recept, de jó lett. Receptek: itt



Hozzávalók:


  • 1 csomag aszalt szilva
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 ek kukoricakeményítő, vagy liszt
  • 1 marék zsemlenyorzsa (otthon darált!)

Elkészítés:
a szilvákat félbe esetleg 3 részre vágjuk, majd ujjnyi vízben egy egész picit megfőzzük. Ezáltal visszanyer némi nedvességet és szaftosabb lesz. Egy hőálló edénybe tesszük, és nyakonöntjük a liszttel elkevert tejföllel. Megszórjuk a morzsával és először alufóliával lefedve 20-25 percig sütjük, majd a fóliát levéve rápirítjuk a morzsát a tetejére, hogy ropogós legyen.


Egy kis kedvcsináló: 

"Vadkácsa-mell narancscsal", és mellé a fenti "Aszalt szilva tejfölösen."

Vadkácsa-mell narancscsal
Aszalt szilva tejfölösen
Polenta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése