"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."
/Dobos C. József/

SZÓTÁR – magyarról, magyarra

Folyamatosan bővülő szótár, a könyvben szerepő alapanyagokról, technikákról.


  1. Casserole ld. Kasszerol
  2. Cochenil (fr.): (grana, kosnil), bíbortetűből készített, a 19. sz végéig használt ételfesték. Régi szakácskönyvekben gyakran előforduló kifejezés. Ma az egyetlen állati eredetű ételfestékünk. Neve: valódi kármin, e-száma: E120. 
  3. Farce (ejtsd: fársz): pép, turmixgépben nagyon simára összetört zöldség, hús, vagy hal, pástétomhoz, töltelékhez
  4. Főzelék= zöldség
  5. Glace = hús kivonat, hús-esszencia
  6. Grana= ld. Cochenil
  7. Kasszerol (Casserole; fr: ejtsd: kásszról): lapos edény agyagból, vasból, vagy ónozott rézből; serpenyő
  8. Meszely= osztrák eredetű űrmérték, a mai 0,42 liternek felel meg (fél icce). Ivóedényből alakult bormértékké. Kocsmákban, italkimérésnél használták. Először 1495-ben említik. 
  9. Nyúlárnyék = spárga
  10. Pasztinák = paszternák
  11. Tejsűrü = tejszín