- Casserole ld. Kasszerol
- Cochenil (fr.): (grana, kosnil), bíbortetűből készített, a 19. sz végéig használt ételfesték. Régi szakácskönyvekben gyakran előforduló kifejezés. Ma az egyetlen állati eredetű ételfestékünk. Neve: valódi kármin, e-száma: E120.
- Farce (ejtsd: fársz): pép, turmixgépben nagyon simára összetört zöldség, hús, vagy hal, pástétomhoz, töltelékhez
- Főzelék= zöldség
- Glace = hús kivonat, hús-esszencia
- Grana= ld. Cochenil
- Kasszerol (Casserole; fr: ejtsd: kásszról): lapos edény agyagból, vasból, vagy ónozott rézből; serpenyő
- Meszely= osztrák eredetű űrmérték, a mai 0,42 liternek felel meg (fél icce). Ivóedényből alakult bormértékké. Kocsmákban, italkimérésnél használták. Először 1495-ben említik.
- Nyúlárnyék = spárga
- Pasztinák = paszternák
- Tejsűrü = tejszín
"Mily kezdetleges lenne az embereknek szellemük is, ha a költészeten és zenén kívül nem volnának a szakácsművészetnek is lelkesülői, kik a test táplálásáról is gondoskodnak. Mert a lélek is csak a testtől veszi a maga táplálékát. Korgó gyomorral nemigen megy a szellemi munka."/Dobos C. József/
SZÓTÁR – magyarról, magyarra
Folyamatosan bővülő szótár, a könyvben szerepő alapanyagokról, technikákról.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)